V prípade nádorového ochorenia je zvlášť dôležité prijímanie biologicky hodnotnej stravy, aby nedošlo k oslabeniu organizmu. Samotné ochorenie ale aj jeho liečba prináša zvýšené požiadavky na prísun živín a energie. Nároky sa líšia od pacienta k pacientovi – nie sú rovnaké. Správna výživa je doplnkovým opatrením – môže prispieť k zníženiu komplikácií liečby. Preto je dôležité venovať svoju pozornosť zloženiu prijímanej potravy a jej výživovej hodnote čím skôr (ešte pred začatím onkologickej liečby).
cieľom je
udržať si zdravú telesnú hmotnosť, zabrániť podvýžive, nežiaducemu chudnutiu ale aj nadmernému priberaniu. Okrem zabezpečenia dostatočného množstva živín, môže byť jedlo aj príjemným spoločenským zážitkom, zdrojom radosti a potešenia. Žiadne jedlo alebo určitá skupina jedál sama o sebe nezabezpečuje dostatočný príjem všetkých potrebných živín. Biologická hodnota stravy je najlepšie zabezpečená pestrosťou stravy – jedzte viac druhov potravín z každej hlavnej skupiny, pokiaľ možno denne alebo viackrát týždenne.
Hlavné skupiny potravín:
҉ mäso, hydina, ryby
҉ mlieko a mliečne výrobky
҉ obilniny
҉ vajcia
҉ strukoviny
҉ ovocie
҉ zelenina
Správne zloženie stravy vám pomôže:
• cítiť sa lepšie a mať lepšiu kvalitu života
• udržať si silu a energiu
• udržať si telesnú váhu a potrebné živiny v tele
• lepšie zvládať liečbu a jej vedľajšie účinky
• byť odolnejšia voči infekciám a iným komplikáciám liečby
• pomôcť liečbe a rýchlejšom zotavení po liečbe
Niektoré doporučenia:
•pravidelne sa vážte v rovnakých podmienkach (najlepšie ráno nalačno) – sledujte zmeny váhy
•jedzte pravidelne – nevynechávajte žiadne z denných jedál
•rozdeľte si celodennú stravu na viacero menších porcií (5-6) počas dňa
•pripravte si jedlo aj na pohľad lákavo
•jedlo má mať primeranú teplotu
•nezabúdajme na pitný režim (vhodné je popíjať medzi jedlami nesladené nápoje)
Riaďte sa radami lekára, prípadne nutričného terapeuta.