Výhody užívania vitamínu C pri rakovine

Albert Szent-Gyorgyi: „Vitamín je substancia, ktorá vedie k chorobe, ak ju neprijímate “

Vitamín C (kyselina askorbová, askorbát) je esenciálny vitamín, ktorý si ľudské telo nedokáže vytvárať (ľudia majú mutovaný gén kódujúci jeho biosyntézu),  preto je nevyhnutné zabezpečovať jeho prísun stravou (grapefruity, pomaranče, paprika, papája, kyslá kapusta, kel…), prípadne doplnkami výživy. Je teda zrejmé, že má na zdravie človeka významný vplyv. Vitamín C je antioxidant a pomáha predchádzať poškodeniu buniek spôsobenému voľnými radikálmi. Má významnú úlohu pri hojení rán, strese, energetickom metabolizme, funkcii nervov, krvných ciev a imunitného systému.

( Albert Szent – Gyorgyi prvý na svete izoloval (z kôry nadobličiek hovädzieho dobytka) vitamín C.Objavenú látku (so vzorcom C6H806) pomenoval kyselina hexuronická (že ide o vitamín C sa zistilo až po štyroch rokoch). Neskôr sa mu túto látku podarilo izolovať tiež zo šťavy pomaranča, kapusty a papriky)

Prečo uvažovať o infúzii vitamínu C u onkologického pacienta?

Na vzniku mnohých chronických ochorení sa značnou mierou podieľa chronický zápal. K vzniku chronického zápalu významne prispieva oxidačný stres, čo môže viesť k oslabeniu funkcie imunitného systému.

Pacienti s rakovinou majú nedostatok vitamínu C v  súvislosti so zníženým príjmom, zápalom, infekciou, priebehom choroby a liečby, ako je ožarovanie, chemoterapia a operačná liečba. U pacientov s rakovinou je  oxidačný stres a zápal, o ktorých je známe, že zvyšujú spotrebu vitamínu C. Táto zvýšená spotreba koreluje s nízkou hladinou vitamínu C u týchto pacientov. Vitamín C sa spotrebuje počas zápalu, pretože znižuje aktivitu voľných radikálov. Keď antioxidant zničí voľný radikál, antioxidant sa sám oxiduje.  Zdroje antioxidantu sa musia preto v tele neustále obnovovať.

Výsledky štúdií poukázali na 

-zníženie zápalových markerov

-zlepšenie príznakov a kvality života (QoL)

vrátane zníženia únavy, depresie,  nevoľnosti, bolesti a nespavosti u pacientov s rakovinou, pri využití intravenózneho vitamínu C (IV C ) samostatne alebo v kombinácii s perorálnym vitamínom C v onkologickej starostlivosti.

Infúzny vitamín C: kedy áno a kedy nie?

ÁNO   

pacienti s rakovinou v podpornej starostlivosti :  

– pacienti po onkologickej liečbe, pri liečbe pokročilého, 

  nevyliečiteľného ochorenia, k ovplyvneniu príznakov 

  zápalu, únavy a zlepšeniu kvality života

– predpokladaný nedostatok alebo vyčerpanie vitamínu C spolu s únavou, anémiou chronických chorôb, zníženým orálnym príjmom, anamnézou operácie alebo ožarovaním gastrointestinálneho traktu, malabsorpcia v anamnéze, liečba chemoterapiou s vedľajšími účinkami na črevo alebo sliznice, pomalé hojenie rán, liečba herpesu alebo infekcia

-príznaky únavy, svalová slabosť, artralgia, myalgia, neuropatia, krvácanie ďasien, zlé hojenie rán, edém dolných končatín, zlý orálny príjem, strata chuti do jedla, bolesť, depresia alebo psychická vyčerpanosť

NIE 

 – ako samostatná protirakovinová liečba

– poruchy metabolizmu železa a jeho ukladanie v organizme (talasémia, hemochromatóza, sideroblastická anémia),
– sklon k tvorbe obličkových kameňov – pri tzv. oxalátovej urolitiáze (ak Vás sleduje urológ pre nefrolitiázu).

Zdroj:Current oncology,Vol.25,No.2,2018:Intravenous vitamin C in the supportive care of cancer patients: a review and rational approach.